Isten hozta a látogatót – Köszöntőkönyv

Kiadó: Noran
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2008
Nyelv: magyar

Elejére Előző SzerzőkRészlet Következő Végére

Kornis Mihály

Konrád György 75
Konrád köszöntése

Itten most biztosan mindenki előveszi a legmeghittebb ajándékát only for You, fél életén át féltve őrzött, de azért számodra mégsem egészen ismeretlen vonzódását lényed szavakba nehezen önthető részletei iránt is, ehhez nincs kedvem. Én csak azt szeretem benned, hogy őszinte vagy, és lehet rád számítani. Olyan vagy, amilyennek az embernek kellene lenni, ha hermes outlet nyitott, okos, de érdekeit megfontoltan védeni képes, mégis szelíd lény volna, mint ahogy általában nem az; nem vagyunk azok. Te viszont ilyen lettél, ilyen voltál, és ilyen maradtál. Nem változtál semmit évtizedek óta, nem volt rá szükséged. Vannak gyöngéid, de azokat hasonlíthatatlan eleganciával felvállalod, megmutatod, mi több, élvezed; lényed maga tanítás. Európában többen értik, értékelik, mint idehaza. Te egyike vagy az igazaknak legalább a világ azon helyein, ahol még figyelmesen meghallgatják az embert.
A Látogató megjelenése körül érettségiztem.
Rolex Replica replica orologi italia Elemi erejű hatással volt rám a könyved, és nem azért, mert látomásos intenzitással mutatott meg valamit, amiről addig beszélnünk sem lehetett - ha jobban meggondolom, utána se lehetett -, de a magam részéről nem is tudtam addig a könyvedben megfestett bűntényről, amit elfelejtett szegénységnek hívnak; ma is virágzó iparága ez a törvényes, állami bűnözésnek. Nem a mondataid fogalmazásában megnyilatkozó lélek nemessége kápráztatott el elsősorban, vagy a szöveg politikumának a bátorsága, hanem a lírája, az őszinte tüze, a ginsbergi szabadvers alkalmazása egy hamisítatlanul prózai műben, a szegény valóság nyelvi gazdagsága: a szolidaritás lírája.
Azóta tudom, hogy milyen vagy te.
Az én emberem. Ha egyszer bajba kerülnék, azok közé tartozol, akit gondolkodás nélkül meg mernék keresni, mert tudom, hogy a segítség elnyeréséhez nem kell magyarázkodnom. Még az is elfogadható, ha nem segítesz, mert érveid közt több évtizedes szívélyes kapcsolatunkban sosem botlottam hazugba, formális kifogásba. Röhej újabban, épp azért kimondom: jó ember vagy. Használod a füled, és nem használod a késed. Nincsenek a zsebedben fegyverek. Mindig azt teszed, amihez kedved van. Kifelé figyelsz. A Cinkos című könyvedet mostanában nemigen idézik, pedig aktuális szöveg, az a másik, amelyik szerintem élni fog még akkor is, amikor mi már nem leszünk. És hát - a tudósoknak, szegényeknek - itt vannak még korszakmeghatározó politikai műveid is; tudod, melyik az a néhány, itt azért se sorolom fel, nem rittyentek ide tanév végi igazgatói beszédet. Különben is: hát Te vagy az igazgató. A világ legkedvesebb iskolaigazgatója, sokunk sorsának megigazgatója, a mai magyar irodalom segíteni mindig önzetlen apukája. Isten tartson meg addig, amíg szeretnéd. Szerintem utána kapni fogsz a kezedbe egy fehér kavicsot.