'Rendkívüli mű Konrád új könyve' - a NZZ méltatása


Kapcsolódó könyv:
Inga - Noran, 2008

Konrád György író Inga című önéletrajzi jellegű esszénaplóját méltatta fake rolex szombati számában a Neue Zürcher Zeitung. A kötet idén jelent meg német nyelven a berlini Suhrkamp kiadó gondozásában.

A svájci napilap nemzetközi kiadásának irodalmi rovatában megjelent könyvszemle szerzője, Martin Meyer az Ingát rendkívüli könyvként méltatja, amely "az életről mesél". "Konrád György azért írta (ezt a könyvet), hogy számadást vonjon egy hosszú, sokszor veszélyeztetett létezésről, amely tükröt tart a . század törései és katasztrófái, majd "1989" "happy end"-je elé - fogalmazott a szerző.

A ritmikus ide-oda mozgás feszültséget teremt, a történelem hatalma és a hétköznapok, az író munkája és a család, az egyes helyekhez köthető állandóság és a külföldi tartózkodások között - állapítja meg a könyv címére utalva a kritikus.

A Konrád írása felett lebegő varázs forrása a változó nézőpontból ered, ahogy a hétköznapi pillanatok - mint egy séta vagy a gyermekeivel való játék - ábrázolása a politikára vonatkozó gondolatokkal és élményekkel elegyednek. A politikai gondolatok között megemlíti, hogy ád ír a náci időszakról és a zsidóüldözésekről, a kommunista rezsimről, az 1956-os forradalomról és annak Goedkope Replica Horloges leveréséről. Egy bukolikus idillt "hirtelen vihar követ: reflexiók arra, hogyan változott hazája ijesztően jobboldali irányba". A szabad asszociációkban gazdag szövegbe a szerző periodikusan aforizmákat illeszt, amelyek az elbeszélteket, mint egy nagyítóüveg, összegyűjtik - írta könyvszemléjében a svájci napilap.